HUOLTOASEMAT YLÖJÄRVELLÄ ENNEN JA NYT

  • Ylöjärven Muisti

 Tämä www-kooste Ylöjärvellä toimineista ja toimivista huoltoasemista sai alkunsa keväällä v. 2023, Kulttuuritalo Sauriolla järjestetystä valokuvanäyttelystä "Tankki täyteen ja muut ylöjärveläiset vanhat huoltoasemat". Sivu on julkaistu 11.10.2023 ja sitä päivitetään resurssien puitteissa. 21.10.2023

TANKKI TÄYTEEN JA MUUT YLÖJÄRVE­LÄISET VANHAT HUOLTOASEMAT

Ylöjärvelle ensimmäinen liikennepolttoaineiden jakelupiste perustettiin 1920-luvulla ja siitä lähtien niitä perustettiin tasaisella vauhdilla, lähinnä kyläkauppojen yhteyteen. Ensimmäinen varsinainen huoltoasema Ylöjärvellä oli Union, joka valmistui Vaasan- ja Kuruntien risteykseen vuonna 1958. Seuraavalla vuosikymmenellä huoltoasemia perustettiin jo useampia. Tämä esitys painottuu ensisijaisesti vanhoihin, vanhan Ylöjärven alueella sijainneisiin varsinaisiin huoltoasemiin ja perustuu otsikkoa ja järjestystä myöten Kulttuuritalo Sauriolla keväällä 2023 järjestettyyn valokuvanäyttelyyn.
Jos sinulla on Ylöjärvellä toimineisiin vanhoihin huoltiksiin liittyvää muistitietoa, valokuvia tai muuta ainestoa, kannattaa tarjota sitä Ylöjärven Muistiin arkistoitavaksi - ota yhteyttä.

Liikenne­polttoaineiden jakelu ennen varsinaisia huoltoasemia

Liikennepolttoaineiden jakelu ennen varsinaisia huoltoasemia

Ylöjärvelle ensimmäiset liikennepolttoaineiden jakelupisteet perustettiin 1920-luvulla Metsäkylässä sijainneelle Ville Teron kaupalle ja kirkonkylässä sijainneelle Juho Oksasen kaupalle (myöh. Tuotanto).

"Oman lisänsä kaupankäyntiin toi autoilun lisääntyminen. SUOMEN MINERAALIÖLJY OY avasi ensimmäisen bensiinikaupan myyntipisteensä v.1926 Oksasen kaupalle. Maan alle kaivettiin 4000 litran säiliö. Maan pinnalle nousi itsemittaava säiliötorni". Lähde: Ylöjärven Yrittäjät ry/Historiikki 1954-2004.

1930-luvun alussa polttoainepumppu asennettiin Soppeenmäen risteyksessä sijainneen Voiman kaupan yhteyteen ja 1940–50-lukujen vaihteessa Toivo Inton kaupalle Kaurasmäkeen.

Vuosien saatossa liikennepolttoaineiden kysyntä lisääntyi ja jonkinlainen polttoaineiden jakelupiste löytyi lähes jokaisen kyläkaupan pihasta. Kuten tiedämme, sittemmin ajat muuttuivat ja 1900-luvun loppua lähestyttäessä kyläkaupat, yksi toisensa jälkeen laittoi ns. lapun luukulle, toiseksi lupaehdot ja määräykset kiristyivät, jolloin polttoaineiden jakelutoiminta siirtyi pääosin isojen huoltamoketjujen liikenne- ja kylmäasemille.

 

Nykyiset huoltoasemat

1950–70-luvuilla perustetuista vanhoista huoltoasemista toiminnassa on enää kaksi: Teboil Kuusisto ja Neste Teivo (ent. BP), joka on muutettu kylmäasemaksi. Myös uudemmista asemista suurin osa on kylmäasemia. Ohessa luettelo vanhan Ylöjärven alueella toimivista polttoaineiden jakelupisteistä (päivitetty 2023):

 
Jos sinulla on lisätietoa tai kommentoitavaa tämän sivun sisältöihin, ota yhteyttä sähköpostilla tai lomakkeella. Myös Topoteekki-arkistossa on kommenttikenttä kunkin kuvan/nimikkeen yhteydessä.

 

Kuvia valokuvanäyttelystä Kulttuuritalo Sauriolta 31.3.–2.4.2023.